Sidans meny:
|
Grundinfo:
Denna
info om bränsleskatten riktar sig i första hand till flygklubbar
och flygplansägare. Övriga kan i vissa fall vara berörda.
Informationen kan vara värdefull för alla.
Krav enligt ovan framfördes
i remissen från KSAK sida men något ställningstagande
finns inte i propositionstexten. Frågan har för några
dagar sedan ställts av KSAK till skattemyndigheten beträffande
dessa flygningar. Alla frågor som skattemyndigheten får
kommer man efterhand att besvara på hemsidan http://www.skatteverket.se
. Man klickar på Rättsinformation och sedan på Skatteverkets
ställningstaganden. När detta skrivs finns ännu inga
ställningstaganden som gäller bränsleskatt vid flygning
men svar på KSAK frågor måste rimligen komma före
den 1 juli. Storbritannien överväger att ge skattefrihet för
de krav som myndigheter ställer. Där inför man skatt den
1 november vilket gör att vi får vänta något på
deras ställningstagande. Det kan bli vägledande för andra
länder.
Vad som är rätt i dessa frågor avgörs således i första instans av Skatteverket. Överklagande kan göras, som då kommer att avgöras i kammarrätt och tingsrätt och slutligen i EG-rätten. Någon måste begära en återbetalning av skatt där Skatteverket har avslagit för att kunna föra frågan vidare till domstol. Ett rättsfall finns som är avgjort i EG-rätten och det gäller att privatflygning med kommersiellt syfte (tjänsteresa) skall betraktas som kommersiell flygning.
Du kan få mer information av olika slag genom att läsa Hjelmcos hemsida http://www.hjelmco.com . Bl a redovisas förhållandet om skattesatserna enligt ovan. Här står också om Storbritanniens idéer om skattebefrielse för obligatorisk flygning enligt certifikatkraven.Undertecknad besökte skattemyndigheten den 4 juni och träffade då fem representanter, de flesta från punktskatteenheten i Ludvika. Det viktigaste var att ge tjänstemännen sådan information att de förstod hur det fungerar hos oss och inte i onödan orsakar oss problem. Syfte var också att ställa frågor om tolkningar så att man tvingar fram ställningstaganden. På så vis vet vi bättre vad vi har att rätta oss efter och vilka frågor vi har möjlighet att driva vidare. Fullt klart är dock att Skatteverket som myndighet inte kan göra annat än att gå på lagens bokstav, men det visste vi ju redan.
/Rolf Björkman, Generalsekreterare, KSAK
Hela ställningstagandet kan läsas på Skatteverkets hemsida med direktlänk till beslutet här >>>. Där kan du förutom sammanfattningen läsa "Bakgrund och frågeställning", "Gällande rätt m.m." och "Skatteverkets bedömning". Om länken ovan inte fungerar så gå in på www.skatteverket.se (klicka sedan på "Rättsinformation", "Skatteverkets ställningstaganden" och "2008-12-19 | 131 782934-08/111 | Punktskatt Förbrukning av bränsle i luftfartyg vid utbildning").
Sammanfattning: Skatteverket anser att följande gäller vid tillämpningen av 6 a kap. 1 § 5 a respektive 9 kap. 3 § 4 lagen (1994:1776) om skatt på energi, LSE.:
Om en frivillig försvarsorganisation (organisation som omfattas av förordningen [1994:524] om frivillig försvarsverksamhet) förbrukar bränsle i ett luftfartyg och luftfartyget används av organisationen för flygutbildning/flygträning av kontrakterad personal då sker förbrukningen för annat än privat ändamål när utbildningen/träningen är avsedd att nyttiggöras i organisationens verksamhet.
När en pilot använder ett luftfartyg vid flygutbildning/flygträning och själv bekostar bränslet sker förbrukningen för privat ändamål. Motsvarande gäller för förbrukning i luftfartyg vid flygning för att uppnå viss flygtid för att bibehålla flygcertifikat eller motsvarande. Det har ingen betydelse för bedömningen om utbildningen eller flygningen är nödvändig för att en pilot ska kunna bli aktuell för myndighetsuppdrag eller andra uppdrag. Det saknar även betydelse om bränslet bekostas av piloten via eget bränsleinköp eller indirekt via hyreskostnaden för ett luftfartyg. Om bränslet ingår som en del av priset vid köp av utbildning anses piloten inte bekosta bränslet.
Detta gäller nu till någon överklagar och nytt beslut fattas i rättslig instans. Den frågan kan då drivas i olika steg från Skatteverkets eget beslut via de svenska rättsinstanserna för att slutligt avgöras i EG-domstolen om överklaganden drivs vidare efter beslut i varje instans. Frågan kan också drivas i annat land och tas upp i EG-domstolen och då blir beslutet gällande även i Sverige.
I och med att frågorna har ställts har Skatteverkets ställningstagande gjorts och därmed är dessa frågor inte längre öppna för friare tolkningar. Detta har betydelse när det gäller att avgöra om man handlat i "god tro" vid begäran om återbäring. Ju fler frågor som ställs till Skatteverket desto fler ställningstaganden kommer och frågorna blir tydligare med mindre utrymme för fria tolkningar.
Beträffande hjälpflyget så är denna naturligtvis skattebefriad liksom FFK-flygningar. Observera att i Skatteverkets ställningstagande behandlas endast utbildning inför FFK-uppdrag. Hela detta ställningstagande rör ju enbart utbildning. Om man bedriver utbildning inför hjälpflygverksamheten så borde denna kunna behandlas synonymt. Det viktiga är att man i så fall kan presentera en plan och noga redogörelse för genomförandet. Något ställningstagande i denna fråga tar man inte förrän en fråga har ställts. Skulle mot förmodan Skatteverket inte godkänna att utbildning inför hjälpflyguppdrag skulle vara skattebefriat på samma grunder som gäller FFK så kommer säkert ett överklagande att vinnas i domstol.
/Hälsningar Rolf Björkman Generalsekreterare KSAK
/Hälsningar Rolf Björkman
Generalsekreterare KSAK
/ATr